Agent 007 Bond

James Bond

Av alla spioner som någonsin funnits fiktivt eller på riktigt är agent 007 utan tvekan den mest berömda. James Bond med agentnummer 007 är en brittisk spion som författaren Ian Fleming kom på redan 1953. Idag är agent 007 mest känd på grund av alla filmer som kommit. Det har kommit ut mer än 20 långfilmer om agenten och några av de kända människor som spelat James Bond är bland annat Roger Moore, Pierce Brosnan, Sean Connery och Daniel Craig. Förutom att det släpps mängder av filmer om agent 007 finns även teve- och datorspel om den skicklige agenten.

I korta drag är James Bond en brittisk spion som arbetar för M16, en underrättelsetjänst. I M16 finns en särskild sektion man kallar för 00-sektionen, det är här som Mr Bond arbetar. 00-sektionen ger sina agenter licens att döda. I de flesta böcker och filmer om agent 007 handlar det om att James Bond ska leta rätt på skurkar över hela världen för att förhindra ondskefulla brott. Till personlighet är Bond ganska snobbig, han går exempelvis alltid klädd i snygga kostymer. För att varva ner och roa sig använder sig agent 007 av dyr champagne, pokerspel, dry martini och vackra kvinnor. Just kvinnor i Bondfilmer brukar oftast kallas för bondbrudar. Dessa bondbrudar kan vara allt från ett brottsoffer till en kollega eller till och med en skurk. Några av de kända bondbrudarna genom tiderna är Eva Green, Ursula Andress och Halle Berry.

Agent 007 förändras

Eftersom den första Bondfilmen gavs ut redan under 1960-talet har både handlingen och karaktären 007 förändras. Till en början handlade böckerna och filmerna mycket om det kalla kriget. Idag är det ganska längesedan det kalla kriget var och filmerna har förändras. Idag handlar Bondfilmer mycket om terrorism och liknande. Även skådespelarna har förändrats genom tiderna. I de första filmerna fick Sean Connery äran att agera agent 007. Nu har Daniel Craig gjort sin sista film och snart får vi se en helt ny agent på duken.